18 maart 2019

Enquête SGP: reizigers mijden bus

ALBLASSERDAM – Een groot deel van de respondenten die de SGP-enquête over het busvervoer hebben ingevuld, heeft minder gebruik gemaakt van de bus sinds het moment dat Qbuzz het busvervoer regelt.

Jan Mark ten Hove, raadslid SGP Alblasserdam, overhandigde vrijdag de resultaten van de enquête over Qbuzz aan Gerard van de Breevaart, nummer 2 op de kandidatenlijst van SGP Zuid-Holland. (Foto: Cees van der Wal)

Jan Mark ten Hove, raadslid SGP Alblasserdam, overhandigde vrijdag de resultaten van de enquête over Qbuzz aan Gerard van de Breevaart, nummer 2 op de kandidatenlijst van SGP Zuid-Holland. (Foto: Cees van der Wal)

Dat is de belangrijkste uitkomst van de enquête van SGP Alblasserdam over het busvervoer door Qbuzz. 170 mensen vulden het digitale vragenformulier in. Ruim de helft van hen reist meerdere keren per week met lijn 489 (Alblasserdam - Kralingse Zoom), lijn 316 (Alblasserdam - Station Dordrecht) en lijn 190 (Alblasserdam - Zuidplein).

Op de vraag ‘Ik ben vaker of minder vaak met het ov gegaan sinds Qbuzz het vervoer verzorgt’ reageren 124 van de 170 respondenten negatief. Slechts 18 inwoners hebben vaker de bus gepakt.

De meeste klachten komen over het niet op tijd rijden van de bussen, vaak in combinatie met het daardoor missen van een overstap. Ook een verzuchting die regelmatig langskwam: de directe verbindingen vanuit het dorp naar Zuidplein, Kralingse Zoom en Utrecht Centraal Station worden gemist. Verder vindt men dat er meer bussen moeten rijden buiten de spits.

Qua dienstverlening is er volgens inwoners vooral werk aan de winkel als het gaat om informatie rond de haltes, de bereikbaarheid van de klantenservice en de kwaliteit van het WiFi.

Als obstakels rondom het reizen worden nog genoemd het verder lopen vanuit huis naar een halte en aansluitingen die niet goed op elkaar afgestemd zijn, waardoor vertragingen ontstaan.

Er worden ook positieve dingen over Qbuzz genoemd in de enquête. Zo zijn veel mensen content met de voorzieningen in de bus, waarbij met name het comfortabel zitten genoemd wordt. Ook geven meerdere inwoners aan dat ze tevreden zijn over hun buschauffeur, gezien de negatieve sentimenten rond het busvervoer een mooi compliment. Tevens waarderen respondenten het dat de frequentie op meerdere lijnen verhoogd is.

Qbuzz heeft ruim een week geleden al verbeteringen aangekondigd. Dat neemt niet weg dat, ons inziens, de uitkomsten van deze enquête gebruikt zouden kunnen worden om nog een aantal verbeterslagen te maken.

De SGP-fractie heeft de uitkomsten van de enquête afgelopen vrijdag aangeboden aan Gerard van de Breevaart, nummer twee op de kandidatenlijst van SGP Zuid-Holland. Verder worden de uitkomsten nog aangeboden aan de provincie en aan Qbuzz.