HomeVerkiezingenDorps karakter

Dorps karakter Alblasserdam

Download hier de kleurplaat Dorps Karakter Alblasserdam.

 

Vlog 5 - Dorps karakter - Historische vereniging

Vlog 2 - Dorps karakter - Dit is Alblasserdam

Vlog 1 - Dorps karakter - Dit is Alblasserdam

 

 

Dijk, Dam, Dorp…… al eeuwenlang onlosmakelijk aan Alblasserdam verbonden woorden. Sinds haar ontstaan in 1299 is Alblasserdam al een dorp gebouwd tegen de dijk en rond de dam. De polders Blokweer, Souburgh, Vinkenpolder en Kortland zijn al eeuwen op geografische kaarten te vinden. Vanouds ligt Alblasserdam op het grensvlak van stedelijk gebied en het polderlandschap van de Alblasserwaard. De naam ‘Alblas’ is verbonden aan de dam en stamt van het ambacht Alblas en de daarnaar genoemde ambachtsheren Otto van Alblas (1219), Hendrik van Alblas (1255) en opvolgers.

 ‘Dorp aan de rivier, Jacoba van Beieren woonde ook hier’…. 

dichtte de schrijver van het Alblasserdamlied bij het 700-jarig bestaan van Alblasserdam. De rivier en het water hebben Alblasserdam gevormd in haar karakter. Het werk dat werd uitgeoefend was verbonden aan de rivier. Eerst handel en later scheepsbouw. De maritieme industrie heeft in Alblasserdam dus diepe wortels. De SGP wil deze historie levend houden.

 

Dijk, Dam, Dorp…….. Het karakter van Alblasserdam is ook gevormd door haar inwoners. Vanuit de historie kunnen we afleiden dat de inwoners van ons dorp veelal arbeiders waren. Kenmerkend voor de huidige arbeidsmentaliteit van veel Alblasserdammers. D e SGP koestert dat. “Luiheid is hier erger dan domheid. Sluwheid slechter dan domheid. Genieten doe je als het mag en als je het hebt verdiend; en daarna doen we weer gewoon. En op zondag… is het rustig.” typeerdeDirk Louter de volksaard van Alblasserdam in 2011. 

De hechte dorpsgemeenschap die Alblasserdam altijd is geweest, kenmerkt zich door goede zorg voor elkaar en het devies ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Deze uitdrukking zou in Alblasserdam uitgevonden kunnen zijn. De SGP voert een politiek waarbij de zorg van inwoners voor elkaar tot uitdrukking komt en waarbij dorpse voorzieningen voor alle inwoners in stand gehouden worden.